Luchtinlaat koeling

Luchtinlaat, of adiabatische, koeling is geschikt om grotere ruimten of hallen op temperatuur te houden. Het is een methode om op een duurzame, schone en eenvoudige manier te koelen. Het is kostenefficiënter dan traditionele airconditioning, omdat er geen koudemiddel of stevige stroomkosten aan te pas komen. Vele faciliteiten of processen in hete, droge gebieden kunnen baat hebben bij sproeikoppen om de inlaatluchtstromen te koelen. Denk bijvoorbeeld aan de vaak zeer kritisch benodigde koeling van elektronische serverruimten of dierenverblijven.

background
 • Wat is luchtinlaat koeling?

  Luchtinlaat, of adiabatische, koeling wordt ook wel verdampingskoeling genoemd omdat het de temperatuur van de lucht laat dalen door middel van waterverdamping. De energie die nodig is voor het verdampen wordt onttrokken aan de lucht, waardoor deze afkoelt. Adiabatische koeling kan daarnaast ook zorgen voor een verhoging van de efficiëntie van apparatuur zoals gasturbines of luchtgekoelde condensors, door de lucht te koelen en de relatieve vochtigheid van de inlaatluchtstromen naar deze units te verhogen. Sproeiers van BETE kunnen in veel toepassingen een effectief en economisch alternatief zijn voor elektrische koelmachines.

  Adiabatische koeling

 • Soorten sproeikoppen en vernevelaars voor adiabatische koeling

  Turbine Inlet Air Cooling (TIAC) ​​is typisch in droge gebieden met hoge temperaturen het hele jaar door of seizoensgebonden om de efficiëntie van de energieopwekking te verbeteren. Tijdens de zomer, wanneer de vraag naar elektriciteit op zijn hoogtepunt is, kan de lagere dichtheid van droge lucht bij hoge temperaturen de stroomopwekking tot 30% onder de nominale capaciteit verminderen. Het terugwinnen van verloren efficiëntie kan worden bereikt door de luchtdichtheid te verhogen door middel van verdampingskoeling. Het gebruik van de juiste vernevelingssproeiers zorgt ervoor dat de druppels volledig verdampen voordat ze in contact komen met de turbinebladen.

  BETE biedt luchtkoeling vernevelaars die zijn ontworpen voor de meest veeleisende omgevingen. Onze turbine inlaat koelsproeiers zijn verkrijgbaar met een optionele safety wire voorziening. Onze vernevelaars zijn ontworpen om bij hoge drukverschillen te werken om kleine druppelgroottes te produceren en de koelefficiëntie te verhogen.

 • Consultancy & maatwerk

  Wij adviseren u graag over de mogelijkheden. We kijken graag welke sproeiers voor u geschikt zijn bij adiabatische koeling. Maak gebruik van de expertise van onze specialisten die graag met u mee denken. Zo bieden wij u graag een maatwerk oplossing aan. Neem contact met ons op voor advies.

Contact

Neem gerust contact op met onze specialisten en omschrijf uw toepassing en doelstellingen. Ons team helpt u graag bij het kiezen van de juiste oplossing voor uw probleem. Maak gebruik van onze expertise en optimaliseer ook uw industriële proces.

info@spraybest.nl

+31 (0)20 497 67 80

Zwanenburgerdijk 335
NL-1161 NN, Zwanenburg