Gaswasser

Gaswassers of scrubbers worden voornamelijk bij industriële processen gebruikt om lucht of gas te ontdoen van bepaalde stoffen. Hierbij wordt absorptie toegepast. Het doel van een gaswasser is het neutraliseren van een of meerdere verontreinigende stoffen in een (industriële) lucht- of afgasstroom. De werking berust op het in contact brengen van de afvalstroom met een vloeistof (scrubbervloeistof), meestal water. De scrubbervloeistof neemt een deel van de (schadelijke) gasstroom op door absorptie of chemische reactie.

background
 • Wat is een gaswasser?

  Een gaswasser vangt ongewenste stoffen en gassen op uit de lucht en voert deze weg. Een gaswasser wordt ook wel een scrubber genoemd. De gebruikte scrubbervloeistof is meestal water. Deze vloeistof neemt een deel van de schadelijke gasstroom op door absorptie of door middel van een chemische reactie. Stoffen als alcoholen en aceton zijn goed oplosbaar in water en daardoor bij uitstek geschikt voor de techniek van gaswassen.

  Het doel van een gaswasser is het neutraliseren van verontreinigende stoffen in een lucht- of gasstroom. Veel industrieën krijgen vroeg of laat te kampen met ongewenste stoffen. Soms zijn deze stoffen zelfs schadelijk voor de gezondheid. Daarom maken steeds meer bedrijven die werkzaam zijn in de chemische en farmaceutische industrie, de veeteelt en afvalverbranding gebruik van een gaswasser. Gaswassers kunnen onder andere de volgende stoffen verwijderen:

  Gaswasser - gasscrubber - geurbestrijding - Spraybest Europe 2

  Een gaswasser bestaat uit drie onderdelen: een absorptiesectie voor stofuitwisseling, een druppelafscheider en een recirculatietank. De druppelvanger verwijdert schadelijke druppels uit de lucht- of gasstroom. Na het proces van gaswassen blijft u over met een gereinigde luchtstroom.

 • Milieuvriendelijke geurbestrijding en gaswassers

  Gaswassers zijn voor vele toepassingen geschikt. Zo is de techniek niet alleen ontwikkeld voor gasreiniging en gasontzwaveling, maar ook voor geurbestrijding. De gaswasser is bovendien in meerdere sectoren te gebruiken. Pas de techniek van gaswassen toe bij oppervlaktebehandeling, de op- en overslag van chemicaliën en in de primaire aluminiumindustrie. Een gaswasser is in staat om in verschillende situaties vergaande resultaten te bereiken en veel stoffen uit de lucht te verwijderen. U bent daarnaast weinig tijd kwijt aan de installatie van uw gaswasser en ook het onderhoud vergt niet veel moeite. De efficiëntie en het lage drukverlies maken de gaswasser tot een milieuvriendelijke oplossing voor iedere industrie.

  Gaswasser

 • Verschillende typen gaswassers

  Hoewel er veel specifieke typen en toepassingen voor gaswassers zijn, vallen ze meestal onder twee algemene categorieën:

  • Open sproeiers: deze sproeiers zijn ontworpen om de was vloeistof rechtstreeks in de processtroom te sproeien. Open scrubbers zijn afhankelijk van de juiste druppelgrootte en procesomstandigheden om de reactie- of massaoverdrachtssnelheid te maximaliseren. Deze zijn meestal afhankelijk van het oppervlak van de druppeltjes tot volumeverhouding.
  • Verpakte sproeiers: deze sproeiers werken door een was vloeistof over een verpakkingsmateriaal in een toren te sproeien, waarbij een opwaartse of horizontaal stromende gasstroom door de pakking gaat. De pakking raakt verzadigd met de vloeistof en creëert een film voor de gas/vloeistof interactie.
 • Consultancy & maatwerk

  In sommige situaties is een standaard sproeier niet voldoende om het probleem op te lossen. In dat geval heeft u een op maat gemaakte oplossing nodig. Kom gerust langs om advies te vragen aan een van onze medewerkers of neem contact met ons op. Wij beantwoorden al uw vragen en gaan graag met u in gesprek over de mogelijkheden van een maatoplossing.

Contact

Neem gerust contact op met onze specialisten en omschrijf uw toepassing en doelstellingen. Ons team helpt u graag bij het kiezen van de juiste oplossing voor uw probleem. Maak gebruik van onze expertise en optimaliseer ook uw industriële proces.

info@spraybest.nl

+31 (0)20 497 67 80

Zwanenburgerdijk 335
NL-1161 NN, Zwanenburg